RO / EN

c.7| ORTOFOTOPLANURI

Ortofotoplanul este o imagine aeriană care are corectate erorile datorate înclinării avionului la momentul preluării, erorile datorate scarii neuniforme a fotogramei și a diferențelor de nivel ale reliefului.
La baza realizării ortofotoplanului stau o serie de procese precum aerotriangulația, modelul digital al terenului (DTM), ortorectificarea și mozaicarea.

Plan ortofoto

Ortorectificarea este procesul care furnizează o imagine cât mai corectă prin eliminarea perspective unei imaginii din cauza faptului că în cadrul imaginilor aeriene ce sunt fotografiate pe direcție verticală, obiectele care sunt poziționate în același loc dar au înălțimi diferite, vor fi proiectate în locuri diferite ale fotografiei și cu cât obiectul este mai înalt cu atât se va proiecta mai mare. Ortofotoplanul este o reprezentare exactă a suprafeței terenului.

True Orthophoto este un ortofotoplan în care toate detaliile verticale (clădiri înalte, coșuri industriale) sunt proiectate la sol aplicând tehnici speciale de preluare și de prelucrare a imaginilor digitale. La un ortofotoplan clasic geometria obiectelor cuprinse în imagine este corectă numai la nivelul solului , pe când la True Orthophoto geometria obiectelor este corectă pe tot cuprinsul imaginii. În True Orthophoto, spre deosebire de ortofoto clasic, nu mai există zone ascunse, care să nu fie vizibile în jurul clădirilor înalte. Foarte important este că acoperirea transversală și longitudinală a fotogramelor să aibă valori mai mari decât pentru ortofoto clasic. La prelucrarea imaginilor se folosește de obicei DSM (Modelul Digital al Terenului) obținut prin scanare laser aeriană (LiDAR).

Pentru rezultate cat mai precise, elementele deasupra terenului trebuie modelate într-un DSM ce conține doar terenul, podurile și clădirile (adică intr-un DBM-Digital Building Model), astfel acest tip de ortofotogramă încearcă sa corecteze orice dispariție cauzată de înălțimi (printr-o suprapunere cat mai mare a imaginilor dar și cu ajutorul altor imagini capturate din diferite puncte) și să redea cât mai multe detalii. Rezoluția DBM-ului este foarte mare.

Sau ortofotograme normale ce nu pot regla schimările bruște de înălțime, astfel relieful și obiectele cu înălțimi mai mici vor fi ascunse. Acestea sunt realizate cu ajutorul DTM-urilor care nu includ clădiri sau vegetație; fapt pentru care, în proiecția rezultată, acestora li se distorsionează locația, doar cele care sunt la același nivel cu terenul vor fi proiectate corect.

< Inapoi la listare